Bemutatkozás

1988-ban kezdtem harmonikázni, de azt is teljesen véletlenül.

Én mindig is sportos voltam (bár ez most nem látszik rajtam). 6. osztály év végén szokás szerint fociztunk az iskola udvarán. Az énektanárom épp az egyik tanítónőnek csapta a szelet az egyik padon. Egyszer arra gurult el a labda és én mentem érte. Akkor kérdezte meg, hogy nincs-e kedvem nyáron táborba menni Pécsre, tamburázni tanulni. Én viszont világéletemben harmonikázni akartam, mert nálunk Tökölön él egy Halász Laci nevű egyed, aki szintén harmonikás, és én úgy akartam zenélni, mint Ő (ugyanis nagyon sok bulijában ott voltam a szüleimmel). Úgyhogy az énektanárnak azt mondtam, hogy én inkább harmonikáznék. Ennek is örült, lévén Ő is harmonikás. Aztán eljött a tábor és én elkezdtem tanulni harmonikázni. Persze akkor még jóval kisebb voltam. Egy 48 basszusos harmonikát kaptam, de még az is olyan nagy volt rám, hogy oda kellett vele együtt kötözni a székhez, nehogy előrehúzzon.

Aztán jött az ősz és a 7. osztály. Minden alkalmat megragadtam, hogy zenélhessek, minden táncpróbára is elmentem az énektanárommal, hogy figyeljek, tanuljak. Ehhez még hozzátartozik, hogy nálunk az osztály 3/4-e táncolt. Az osztálytársaim hívtak, hogy álljak be én is. Eleinte nem akartam. De egy hónap múltán kiderült, hogy a következő nyáron mennek a horvát tengerpartra. Én átgondoltam a dolgot. Mivel zenészként még semmi esélyem se volt kijutni, beálltam táncolni. Gyorsan pár osztálytársammal együtt felkerültünk a Fáklyába is. Közben szerencsére fejlődtem zeneileg is. Egyre több olyan műsor volt, ahol táncoltam és zenéltem is. Elég megterhelő volt. Egyet táncolni, futás zenélni, futás átöltözni, futás megint zenélni, futás táncolni, stb.

Az énektanárom 1991-ben hagyta abba a Fáklya kísérését, azóta én vagyok a zenekarvezető.

1993-ban a Fáklya szétvált, pontosabban kíváltak a szerbek és megalakították a Tabant. '94-ben ott voltam az első Taban-turnén Görögországban, akkor még csak zenészként, majd '95-ben, katonaság után ott is én lettem a zenei főnök.

1998-ban untam el végleg a Fáklyában a zenebohóc szerepét, abbahagytam a táncolást, és már csak kísérem őket.

Közben sok mindenkivel zenéltem. Egyre több műfajba kóstoltam bele. Játszottam így többek között olyanokkal, mint pl.: Balogh Kálmán, Ferenczy György és a Herfli Davidson, Pál Utcai Fiúk, Orosz Zoltán, stb. És némely alkalommal kísértek igen neves zenészek. Így néhányszor kiállhattam szólistaként a Vujicsics élére, és néhány alkalommal az újvidéki rádió és televízió népi zenekarát vezethettem.

Manapság a Zora zenekar tölti ki zenélésem nagy részét, illetve rajtaütésszerűen a Magyarországi Szerb Színház előadásain zenélek.

Zora zenekar a sajátom. Papír szerint '97-ben alakult. Akkor untuk meg, hogy mindig különböző táncegyüttesekhez kötöttek minket. Ilyenkor jöttek olyan megnevezések, mint "a Fáklya táncegyüttes kísérőzenekara", "a Taban táncegyüttes kísérőzenekara", stb. Ezt megunva nevet adtunk a gyereknek. Az alapja azok voltak akikkel elkezdtem zenélni az iskolában: Princz Gergő, Rodek Krisztián (Ő most a Halász Lacival játszik a Kolo zenekarban), Balogh Zoltán. Mostanság is igyekszünk így zenélni, már amikor a Kolo zenekarban is zenélő tagok ráérnek, néha viszont a Nosztalgia Dance Band zenekar tagjai is beszállnak.

Volt egy időszak, amikor a deszki csoport kivételével minden magyarországi szerb táncegyüttest én kísértem, hol saját zenekarral, hol a helyi erőkkel. Ez mára alábbhagyot, mert nem tudnak állandóan megfizetni. Nem azért, mert olyan drága vagyok (magyar zenekarok magyar táncegyütteseket sokkal drágábban kísérnek, pedig ott jóval nagyobb a választék zenekarokból), hanem mert sajnos nincs pénzük az együtteseknek, és hát pl. Hercegszántó oda-vissza 400 km. Így egy picit nyugisabb lehetne az életem, most viszont már annyi önálló bulink van, hogy ki se látszunk belőle. Mostanság évi legalább 10 lagzit zenéltünk, emellett farsangi bálak, locsoló, szüreti és búcsú bálak vannak még szép számmal, no meg az év végi céges rendezvények.

Persze nem panaszkodok! Ez így van jól!

Lehet, hogy szeretek zenélni?!